Har du någonsin funderat över hur stor sökvolymen på Google egentligen är?
För första gången sedan 2016 har Google delat med sig av färsk data som avslöjar hur många sökningar som görs i sökmotorn varje år. Det korta svaret? 5 triljoner. Men låt oss djupdyka ner i siffrorna – och vad de faktiskt säger om vårt beteende online.

- Sökningar per sekund: 158 548
- Sökningar per minut: 9,5 miljoner.
- Sökningar per timme: 571 miljoner.
- Sökningar per dag: 14 biljoner.
- Sökningar per månad: 417 biljoner.
- Sökningar per år: Mer än 5 triljoner.
Google hanterar över 5 000 000 000 000 sökningar per år. Ja du läste rätt, 5 triljoner eller 5000 biljoner som nästan låter ännu galnare. Det är så mycket att skillnaden mellan sekunder, minuter och timmar nästan försvinner i jämförelse. Trots att de siffrorna också är väldigt höga.
Grafen visar just hur makalöst höga sökvolymer det handlar om – en kraft du kan dra nytta av med rätt digital marknadsföring.

- 1999: 1 biljon
- 2000: 14 biljoner
- 2001–2003: 55 biljoner+
- 2004–2008: 73 biljoner
- 2009: 365 biljoner+
- 2012–2015: 1,2 triljoner
- 2016-2024: 2 triljoner+
- 2025: 5 triljoner+
Resan för antalet sökningar började blygsamt men tog snabbt fart : År 1999 gjordes knappt en miljard sökningar via Google – idag görs över 5 triljoner per år. Google nämner även att sökvolymen av kommersiella frågor också har ökat ända sedan lanseringen av AI Overviews.
Vårt beteende övertid
Så vad säger egentligen dessa siffror om vårat beteende?
De visar inte bara hur snabbt Google vuxit – utan också hur vår egen vardag blivit allt mer sökdriven. Vi använder sökmotorer för att fatta beslut, lösa problem, köpa produkter, hitta billiga flygresor, hitta matlagningsrecept och mycket mer.
När internet var nytt gjordes bara ett fåtal sökningar varje dag (i förhållande till jordens befolkning) och idag har Google blivit som en ständig följeslagare. En slags polare som alltid finns tillgänglig när vi behöver hjälp, svar eller inspiration – oavsett om det gäller att laga middag, förstå hur man betalar räkningar eller planera semestern.
Att förstå hur vi söker – och varför – är nyckeln till att nå rätt personer vid rätt tillfälle. Det är där digital marknadsföring gör all skillnad.
Har AI påverkat google sökningar?
Det korta svaret är ja. Med dagens ai-modeller som exempelvis ChatGPT så har googles dominans på sökmarknaden utmanats. Allt fler personer föredrar att göra sökningar via en ai-modell istället för i en vanlig sökmotor. Även om detta resulterat i en starkare konkurrens så innebär det inte att vi kan säga adjö till Google, inte riktigt än i alla fall.
Trots att fler föredrar att hämta information från ai-modeller fortsätter Google att hantera biljoner förfrågningar årligen. Detta förstärker deras roll i det globala informationsflödet. Genom att lyfta fram de enorma sökvolymerna visar Google sin globala betydelse. Men i takt med AI-teknikens snabba framsteg kan landskapet för informationssökning vara på väg att förändras.

Hur ser framtiden för sökmotorer ut?
AI Search anses av många redan vara bättre än de traditionella sökmotorerna. Det omdefinierar sättet vi interagerar med information på. Tidigare var vi vana vid att googla och göra egen research på saker vi ville veta mer om. Nu förlitar sig många blint på att artificiell intelligens gör jobbet minst lika bra. Men är det verkligen så? Är AI helt felfritt? Det kan kännas smidigt, men det väcker stora frågor.
När ett fåtal AI-aktörer samlar all information i ett enda svar, förlorar vi både insyn och valmöjlighet. Informationsflödet blir en sluten process, styrd av modeller vi inte förstår, med prioriteringar vi inte ser. Det är en rörelse bort från det kaotiska men öppna nätet – och mot en mer centraliserad, styrd informationsvärld.
“Whoever controls the AI, controls the world.”
– Yuval Noah Harari, historiker och författare
Om du är intresserad av att veta mer om sökning och artificiell intelligens så har vi skrivit en artikel om detta ↣ AI Search: En ny era för digital marknadsföring.